600 g brambor
3 vejce
4 sterilované okurky
středně velká cibule
3 lžíce majonézy
50 g mrkve50 gramů celeru
50 g petržele
2 lžíce plnotučné hořčice
sůl
pepř
Postup přípravy vánočního bramborového salátu:
Na vánoční bramborový salát použijeme odpovídající typ brambor, které ve slupce uvaříme v osolené vodě. Brambory nesmí být rozvařené, jinak se z nich dobrý bramborový salát nemůže podařit. Po uvaření slijeme z brambor vodu a necháme je vychladnout. Zatím si uvaříme kořenovou zeleninu a vajíčka. Obojí necháme také vychladnout a po vychladnutí nakrájíme zeleninu i vajíčka na kostičky, které promícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, nakrájenými sterilovanými okurkami a majonézou a hořčicí. Základ salátu opepříme, osolíme a případně trochu okyselíme nálevem z okurek. Nakonec oloupeme uvařené brambory, protlačíme přes sítko na brambory a promícháme s ostatními ingrediencemi. Bramborový salát chutná nejlépe proleželý, a proto jej připravujeme jeden den před štědrým večerem a necháme odležet v chladničce. Hotový vánoční bramborový salát servírujeme dobře vychlazený s čerstvě usmaženými řízky z kapra, případně jiného masa, pokud nemáme rádi ryby a úplně nelpíme na přesném dodržování vánočních tradic.
Žádné komentáře:
Okomentovat